Werknemer met schulden

Werknemer met schulden

Als werkgever heb je dagelijks (indirect) te maken met de gevolgen van financiële problemen van je werknemers. De kosten zitten o.a. in verhoogd ziekteverzuim, productiviteitsverlies, concentratieverlies, verhoogde kans op ongelukken, fraudegevoeligheid en de administratie rondom loonbeslag en voorschotten. Een werknemer met schulden schaamt zich echter en heeft verdriet en wil niet dat jij als werkgever weet dat hij/zij schulden heeft.

Maandagochtend, de telefoon gaat. Je collega, we noemen hem voor het gemak Bart, belt dat hij zich niet goed voelt en thuis blijft. Dit ken je, het is niet de eerste keer dat Bart zich dit jaar ziek meldt. Hij heeft iedere keer wat! Wanneer je hem ernaar vraagt, is hij wat vaag. Kan toch gebeuren. Zijn werkzaamheden zijn wel oké, maar niet zoals je van hem gewend bent. Er is iets, maar Bart wil er niet over praten. Dan komt de deurwaarder aan de deur, een loonbeslag voor Bart. Dat is het moment dat Bart breekt.

Volgens het Nibud rapport “Personeel met schulden” kost een werknemer met financiële problemen, die voltijds werkt en een modaal salaris verdient, je bedrijf al snel 13.000 euro per jaar. Volgens datzelfde rapport heeft 62% van de bedrijven te maken met personeel met financiële problemen. Kortom een gezonde financiële privésituatie van je werknemers is iets waar je veel voordeel van hebt en enorme kosten mee bespaart.

Preventie en direct in actie komen,
voorkomt leed en hoge kosten

Help je werknemer en maak bij een vermoeden schulden bespreekbaar. Je zal versteld staan hoeveel van je werknemers opgelucht zijn dat erover gesproken kan worden. Veel gezinnen met schulden komen er alleen niet meer uit. Ze zitten in een vicieuze cirkel. De schulden worden steeds hoger door bijkomende kosten en de reserves zijn op waardoor nieuwe schulden op de loer liggen. Soms zijn er geen schulden maar maakt iemand zich zorgen omdat het spaargeld steeds minder wordt. In dat geval is een budgetcoach aanbieden nog dankbaarder omdat je problemen en schulden voorkomt. En voorkomen is beter dan genezen. Dit geldt zeker bij schulden.

Hoe ik als budgetcoach kan helpen?

Als budgetcoach bespreek ik samen met Bart hoe hij zijn financiën nu regelt. We maken een overzicht van zijn inkomsten en uitgaven. Waarschijnlijk schrikt Bart eerst, maar het geeft hem ook rust dat hij er niet langer alleen voor staat. Indien nodig help ik Bart om zijn administratie te ordenen. Samen onderzoeken wat er nodig en mogelijk is om Bart zijn inkomsten en uitgaven in balans te brengen. We onderzoeken wat er bereikt kan worden met "kleine" gedragsveranderingen. Structuur en in oplossingen denken zijn hierbij belangrijk. Ook leert Bart dat lange termijn denken en acties nodig zijn om schuldenvrij te blijven. Al doende leren we wat voor Bart wel en niet werkt. We kijken wat in de toekomst zal werken en vol te houden is.

Aan het begin van het traject stel ik samen met Bart één of meerdere (budget) doelen vast. Hierdoor weten we of we op de goede weg zijn en zijn acties meetbaar. Uiteraard betrekken we Bart zijn partner (wanneer die er is) bij het traject. Zij gaan het samen doen.

Een schuldenvrije toekomst, dat gun je toch iedereen!

Na afloop van het traject heb je een relaxte, opgeluchte, positieve, dankbare en duurzaam inzetbare werknemer. Jullie hebben beiden weer de tijd en de ruimte om je volledig op het werk te richten.

Ik kom graag langs om te bespreken waar je bij jouw bedrijf tegenaan loopt en op welke manier ik kan helpen. Vul het contactformulier in of bel of mail me voor een vrijblijvende afspraak.

Jouw budgetcoach in Waddinxveen

Het welzijn, welbevinden en functioneren van mensen wordt beïnvloed door schulden. Zorgen over schulden of onzekerheid over je financiële situatie laten je niet los. Deze zorgen kan je niet even uit zetten en ze lossen (meestal) ook niet vanzelf op. Om financieel in balans te komen is lange termijn denken en plannen nodig. En dit is nu juist zo moeilijk wanneer je aan het “overleven” bent. Je aandacht en focus ligt in het nu om je hoofd boven water te houden. De begeleiding van een budgetcoach zorgt voor overzicht en inzicht en hiervandaan naar de stappen die mogelijk zijn en bij jou passen. Budgetcoach Waddinxveen helpt!

Dit is afhankelijk van de situatie en de hulpvraag die je hebt.

Is er bijvoorbeeld ongeopende post of niet. Is er al inzicht in de inkomsten en uitgaven en wat voor schulden zijn er. Misschien zijn er geen schulden maar heb je vragen over je financiën, toeslagen of andere onderwerpen. Of lukt sparen gewoon niet, ondanks lijstjes, afspraken en pogingen om zuiniger te zijn.

Allemaal zaken die meespelen bij de duur van het coachingstraject.

Na het intakegesprek zal ik een inschatting maken van de verwachte tijdsduur.

De budgetcoach komt voor een oriënterend kennismakingsgesprek langs om samen te bespreken welke mogelijkheden en wensen er zijn om uw werknemers met financiële problemen zo snel mogelijk weer financieel en emotioneel in balans te krijgen. Dezelfde budgetcoach gaat daarna langs bij uw werknemers voor een intakegesprek.

Ervan uitgaande dat een budgetcoach niet zomaar wordt ingeschakeld, worden de kosten meestal aangewezen als eindheffingsloon.
De werkkostenregeling (WKR) is in 2020 verruimd. De vrije ruimte is voor de eerste € 400.000 verhoogd met 0,5% tot 1,7%. Voor het bedrag boven € 400.000 blijft het percentage van 1,2%.
Wanneer u de kosten voor een budgetcoach aanwijst als eindheffingsloon dan is dat geen loon voor uw werknemer.

Er zijn ook werkgevers die een overeenkomst opstellen. Net als bij een opleidingsovereenkomst, leggen zij vast dat een werknemer een deel van de kosten terugbetaald wanneer hij of zij binnen een bepaalde termijn ontslag neemt.
Een belangrijke vraag "wat zijn de kosten voor een budgetcoach traject?".

Net zo belangrijk is de vraag "wat zijn de kosten van een werknemer die afgeleid is door geldzorgen?". Volgens het Nibud zijn de kosten van een werknemer met schulden ongeveer € 13.000,- per jaar. Deze kosten zitten in verhoogd ziekteverzuim, concentratieverlies met als resultaat oa. fouten en ongelukken, verstoorde werkverhoudingen door stress en spanning, begeleidingsgesprekken enz.

De kosten van een budgetcoach traject vallen in het niet bij deze, vaak onzichtbare, kosten.

Denk ook aan het leed dat voorkomen wordt door op tijd een budgetcoach traject aan te bieden. Bij schulden lijdt het hele gezin, ook de kinderen. Vaak ziet een werknemer door de bomen het bos niet meer en durft hij of zij met niemand over de financiële situatie te praten. Er is spanning! Hoe fijn is het dan wanneer je werkgever het bespreekbaar maakt en de helpende hand reikt?

Na het gratis kennismakings-/adviesgesprek is het vaak al mogelijk om een globale offerte te maken op basis van de wensen. Na het gratis intakegesprek met de werknemer volgt er een plan van aanpak en is er meer duidelijk over de te verwachte duur van de coaching en daarmee van de kosten.

Budgetcoaching is maatwerk.

Logo RTW FM
Logo Nibud
Logo Ad.nl
Logo Omroep Wetering
Logo VariantZorg

Beheer je geld met meer zelfvertrouwen

Samen met een budgetcoach

NEEM CONTACT OP
5 sterren - gebaseerd op 12 beoordelingen
Vijverlaan 12 2742ZJ Waddinxveen Zuid-Holland Nederland
0031650488885