Wat is het vrij te laten bedrag (vtlb)?

Wat is het vrij te laten bedrag (vtlb)?

Het vrij te laten bedrag is het inkomen dat je mag houden wanneer je middels een minnelijke regeling of via de wettelijke schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp-regeling) je schulden aflost. Dit deel van je inkomen mag je houden om je vaste lasten en levensonderhoud van te betalen. Je inkomen boven het vrij te laten bedrag gaat naar de schuldeisers. Het vrij te laten bedrag bestaat uit 2 delen:

  • De beslagvrije voet
  • Het nominale bedrag


De beslagvrije voet

De beslagvrije voet is 90% van de voor jou geldende Participatiewetnorm (voorheen Bijstandsnorm) inclusief vakantiegeld. Dit bedrag kan worden gecorrigeerd met woonkosten, ziektekosten en soms het kindgebonden budget.

Het nominale bedrag

Het nominale bedrag verhoogt de beslagvrije voet op basis van je daadwerkelijke kosten/omstandigheden. Kosten die eventueel meegenomen kunnen worden zijn o.a. het eigen risico zorgverzekering, arbeidstoeslag (vanaf 18 uur werk per week), autokosten indien de auto noodzakelijk is, kinderopvang kosten.

Na het vaststellen van het vrij te laten bedrag is het belangrijk dat je de schuldhulpverlener of bewindvoerder vooraf toestemming vraagt voor veranderingen in je persoonlijke en financiële situatie. Eventueel zal er bij wijzigingen een nieuwe berekening van het vrij te laten bedrag moeten worden gemaakt.

Beheer je geld met meer zelfvertrouwen

Samen met een budgetcoach
NEEM CONTACT OP
5 sterren - gebaseerd op 12 beoordelingen
Vijverlaan 12 2742ZJ Waddinxveen Zuid-Holland Nederland
0031650488885